Een heldere en doordachte levenswijsheid

Ik las afgelopen week een boek van een van mijn favoriete schrijvers Paulo Coelho.
In het boek “Als een rivier” staan enkel en alleen korte verhalen en anekdotes.Toch vond ik dit verhaal zeer treffend en goed overdacht omdat dit voor zeer velen de keiharde werkelijkheid is.


Ik heb met Isabella afgesproken in het restaurant waar we altijd komen: het is er nooit druk en je kunt er lekker eten. Ze is net terug uit Nepal en vertelt me dat ze een paar weken in een klooster heeft doorgebracht. Op een middag was ze met een monnik aan het wandelen in de omgeving, toen hij de zak die hij bij zich droeg openmaakte en heel lang naar de inhoud bleef staan kijken. Daarop zei hij tegen mijn vriendin: “Weet je dat bananen je de zin van het bestaan kunnen leren?”Hij haalde een rotte banaan uit de zak en gooide hem weg.
‘Dat is het leven dat voorbij is, waar we niet op het juiste moment genoten hebben, en nu is het te laat.’Vervolgens haalde hij er een nog groene banaan uit, liet die zien, en borg hem weer op.
‘Dat is het leven dat nog staat te gebeuren, we moeten het juiste moment afwachten.’Ten slotte pakte hij een rijpe banaan, pelde hem en gaf de helft aan Isabella.
‘Dit is het nu, en geniet ervan zonder je bang of schuldig te voelen.’


Hoeveel mensen leven niet het leven van de bruine banaan en vergeten om nu al van het leven te genieten. Als ze dan eindelijk kunnen genieten is het vaak te laat om nog leuke uitdagende dingen te doen. Maar ja wie ben ik om te oordelen. Als je ouder bent moet je doen wat je allemaal nog kunt en begrijpt u me niet verkeerd, ik heb niets op gepensioneerden tegen.
Ook de groene banaan zie ik bij me thuis, mijn eigen dochter te oud voor de schommel en nog te jong om te wippen, ze moet gewoon hier en daar nog een beetje wachten met een aantal dingen. Ze komen vanzelf een keer op haar pad.
Ikzelf leef het leven van de rijpe banaan. Ik geniet zoveel ik kan en voel me daar niet bang of schuldig over. Al wordt er wel eens vreemd naar je gekeken als je zomaar ongepland iets doet.

Comments

Popular posts from this blog

Allergy or is it an irritant?

Oh no, my computer crashed again.

Making contact is that simple, if you know how.