De stripteaser of is het animatiemeisjeWoord vooraf

Het is triest gesteld met de Nederlandse taal die onze nieuwe generatie moet verder laten leven. Ik ben bang dat onze taal die al niet zo zuiver is spoedig uit zal sterven. Ik realiseer mij terdege dat onze taal hier en daar aan het vernieuwen is.
Dit soort dingen maak je al snel op als je oude boeken aan het lezen bent. sommige prachtige woorden zij allang verloren gegaan in de hedendaagse Nederlandse taal. Doch bij sommige termen wordt een moderner woord gebruikt, want ja wie weet er tegenwoordig nog dat victualiën gewoon proviand is en dat het bij het koken een mondvoorraad betreft op een schip. Dat zijn oude termen omdat men geen weken achtereen op zee meer verblijft. Behalve dan de mensen van de marine. Proviand is tegenwoordig een meer gebruikt woord al word dat tegenwoordig ook al als bedrijfvoorraad aangeduid.
Geachte Medeblogger,


Ik moet toegeven dat ik niet de allerhoogste opleiding heb genoten maar ik heb mezelf nooit bewust voor joker gezet door de verkeerde expressies te gebruiken.
Ik raak zo af en toe nog weleens met wat jeugd in gesprek en merk dan al snel dat hun taalgebruik gewoon te triest is voor woorden. Ik zal proberen me niet teveel te storen aan dit soort dingen. Maar het wordt steeds lastiger. Ik mocht weer eens met het openbaar vervoer reizen. In de trein en bus is het best lastig om contact te krijgen. 90% draagt van die oordopjes of een koptelefoon en luistert naar muziek, daarnaast sms-en ze met leeftijdgenoten en blijven hierdoor in een heel klein cirkeltje zitten en raken ietwat de grip op andere dingen in het leven kwijt. Als je dan eindelijk contact weet te leggen zijn het vaak niet de allermoeilijkste dingen waar ze zich aan wagen. Waar zijn toch de rebellen gebleven die wij vroeger waren.
Wij durfden het gevecht nog aan met onze oudere medemens en een levende discussie ontstond spontaan. Er waren altijd mensen bij die zich zijdelings met het onderwerp van gesprek bemoeiden. Dit gaf een leuke atmosfeer in de trein. Onderweg kom je dan ook de meest domme schrijffouten tegen. Op borden van een nieuwbouwplan staan de meest vreselijke spelling fouten. Op de deur van het toilet staat een woord in gekerft dat mij opvalt dor de t op het eind in plaats van een d (dit soort van vandalisme is altijd al toegepast door de wat minder hoge iq's) Maar als ik van het station naar de bus wandel valt mij een reclamebord op voor belegde broodjes het laatste woord is met een t geschreven. Ik bestel een broodje aan de balie en vertel de dame erachter van de schrijf fout. Deze kleurt hoogrood en laat haar collega dit veranderen en al is het nu na enen. Het was nog niemand opgevallen of niemand heeft durven reageren denk ik, of ziet men dit soort dingen niet meer. In de bus naar huis volg ik uit verveling wat mijn buurjongen (getooid met oordopjes dus niet erg spraakzaam) zit te schrijven want hij is onafscheidelijk van zijn mobiele telefoon en ik las wat hij verstuurde en terug ontving. Het is een weinig zeggend verhaal over en weer vol met schrijf fouten en sms afkortingen. Toch zat er een hele leuke tussen. Het clubje vrienden heeft dit weekend een animatie meisje (lees animeermeisje)gehuurd om voor de jarige een striptease te komen doen. Het zal je toch gebeuren zeg dat er een getekend figuurtje komt strippen.
Ik heb niet gefaald in het leven, ik heb alleen tienduizend andere dingen gedaan die niet werkten. En als we onze jeugdige medemens een beetje helpen om de juiste woorden in de Nederlandse taal te gebruiken dan komt het misschien ooit nog goed.

Comments

 1. Als je zo zift op andermans taalgebruik, mag je je eigen blogteksten ook nog wel een keertje nalezen, voordat je ze online zet.

  ReplyDelete
 2. Hallo Sanne,

  Jammer dat je het ziet als ziften het is meer dat me dit soort dingen opvalt en dat het taalgebruik in het algemeen met sprongen achteruit is gegaan door de vele afkortingen en nee ik ben echt geen Neerlandicus. Ik schrijf mijn blogs uit het hart en ja er zitten vast hier en daar een paar tikfouten in. Ik lees mijn blogs in ieder geval eenmaal na voordat ik ze publiceer. En ja ook ik maak fouten. Ik verbaas me hooguit over dingen zoals een reclamebord met een spelfout en ik vertel dit dan ook aan degene die dienst heeft zodat men dit kan herstellen en niet uit plagerij. Ik ben van mening dat iedereen hier komt lezen voor zijn of haar plezier en ik probeer mijn gedachten zo puur als mogelijk te omschrijven.Nog een fijn weekend toegewenst.

  Met vriendelijke groet,
  The Old Sailor

  ReplyDelete

Post a Comment

Reageren mag......graag zelfs, maar houd het wel netjes.
Reactions are fine.....you are very welcome, but do not abuse the language

Popular posts from this blog

Allergy or is it an irritant?

Oh no, my computer crashed again.

Making contact is that simple, if you know how.