Planeten, Sterren en hemelse wijsheden


Heerlijk om je weer even terug in je jeugd te wanen en natuurlijk als oud militair je weer te mogen verdiepen in de astronomische wereld om je heen. Mijn dochter moet een werkstuk maken over de aarde. En dus zijn we vol goede moed naar het planetarium getogen en kijken we als het een beetje helder weer is naar de sterren en de maan. Ook dat je kan navigeren op de sterren was een verrassing voor mijn dochter en hoe je dan het Noorden kan bepalen met eigenlijk hele simpele wiskundige theorieen. Mijn dochter heeft haar ogen goed de kost gegeven en zich goed laten informeren over het hoe en wat in het heelal tijdens de rondleiding. Ik wordt nu met regelmaat bestookt met vragen waar ik af en toe het internet of een boek moet raadplegen wat ze bij de bibliotheek geleend heeft. Alleen al om het feit dat deze materie mij vroeger ook mateloos intereseerde. In mijn tijd was de maanlanding het aller spectaculairste wat er in die tijd was gebeurd. Ik weet nog uit verhalen dat mijn broer naar de maan wilde omdat men het maan wagentje daar had achtergelaten en hij dit wel kon gebruiken. En zo hebben we daar denk ik allemaal onze gedachten op los gelaten. Ook degenen die nog altijd beweren dat het niet waar is en dat dit in de studio's van hollywood is opgenomen. Ook al zou dit het geval zijn geweest het is een soort van sprookjes achtige belevingswereld. Wie zou er nou niet op een ruimtereis willen? De enigen die dit niet willen zijn vaak degenen die bang zijn voor het grote spectrum om ons heen.

Ondanks al onze kennis hebben we nog geen weet van alles wat er om ons heen gebeurt. En een grote meteoriet inslag zal alle leven op aarde wegvagen. Aan een kant een angstige gedachte en aan de andere kant mischien een geruststelling. Het leefklimaat word er door onze consumptie maatschappij niet beter op en ook het broeikas effect neemt steeds ernstiger vormen aan. De natuur of zoals de gelovigen beweren de almachtige zal ergens een keer ingrijpen. En dan zullen er vast ergens diep in de jungle er een mensen of apensoort zich opnieuw ontwikkelen tot wat wij nu zijn. Net zoals wij ons nog steeds verdiepen in de oude Egyptenaren die al op de sterren hemel hun pyramides neerzetten als een enorm wiskundig hoogtepunt. De luchtschachten waren gericht op sterren die aan hun goden verbonden waren in die tijd. Het is een mooi en mysterieus onderwerp en ook leerde ik weer een nieuw ezelsbruggetje bij het bezoek aan het oudst werkende planetarium van de wereld. Om de planeten vanaf de zon gezien te kunnen benoemen onthoud je het volgende zinnetje: Mijn Vader At Meestal Jonge Spruitjes Uit Nieuwe Pekela.En zo zie je maar weer dat je elke dag weer wat nieuws leert ook al was dit al meer dan honderd jaar oud en moet je jezelf afvragen of dit nuttig is voor je verdere leven. Maar zo zijn er wel meer dingen in het leven waarvan je betwijfelt of ze nuttig zijn voor de rest van het leven. De jeugd van tegenwoordig heeft toch al heel andere ideeen als dat wij hadden vroeger. Voor ons waren er veel nieuwe dingen te ontdekken als we de hand konden leggen op een enceclopedie of dergelijke kennisboeken en dit soort dingen sloeg je goed op in je geheugen. Maar dat is niet meer nodig want dat kun je toch vinden op internet.


Het is dan ook altijd lastig om mijn dochter te bewegen om dingen uit te gaan zoeken en op onderzoek uit te gaan en hierover te lezen op internet bijvoorbeeld, dit keer heeft ze zelfs boeken uit bibliotheek meegenomen. Mijn hele wereld was ontwricht want nu was er eindelijk een onderwerp dat haar interesse heeft geprikkeld. Ook mij hielden dit soort dingen bezig toen ik in deze leeftijd was. Later maakte ik in de 6de klas (groep 8 tegenwoordig) een werkstuk over de roemruchte tocht van Willem Barentsz naar Nova Zembla wat was er nou mooier om jezelf te verplaatsen in deze oude zeemans geschiedenis en je te wanen in al de ongemakkelijkheden waarin zij verkeerden. Het word een van onze volgende museum bezoekjes om het behouden huijs (de replica) te gaan bezoeken op Terschelling. Het leven is zo beroerd nog niet als je de tijd en het geld ervoor hebt om deze dingen te gaan onderzoeken. De geschiedenis herhaalt zich zeggen ze wel eens en in mijn geval herbeleef ik mijn jeugd door mijn kinderen. Het enige verschil is dat ik er met mijn kinderen op uit trek om de dingen te herontdekken door middel van musea en het internet, heel wat sneller als in mijn tijd. Astrologie is nog altijd een groot mysterie voor velen en vooral als er gedeeltelijk dingen uitkomen die voorspeld zijn. Het stond in de sterren geschreven. Een oude astrologische uitdrukking die nog altijd gebruikt wordt is : " De tijd zal het leren."

Comments

Popular posts from this blog

Allergy or is it an irritant?

Oh no, my computer crashed again.

Making contact is that simple, if you know how.